St. Nicholas Day

St. Nicholas Day , festdag (6 december) av St. Nicholas, 4-talets biskop av Myra. S: t Nicholas är beskyddaren för Ryssland och Grekland, för ett antal städer, och för sjömän och barn, bland många andra grupper, och kändes för hans generositet. Vissa länder firar St. Nicholas-dagen den 5 december.

St Nicholas

Historia

Efter reformeringen glömdes St. Nicholas till stor del i det protestantiska Europa, även om hans minne hölls levande i Holland som Sinterklaas. Där sägs St. Nicholas komma fram på hästryggen på sin festdag, klädd i en biskops röda mantel och miter och åtföljd av Black Peter (Zwarte Piet), olika beskrivna som en befriad slav eller en mor, för att hjälpa honom att dela ut godis och presenter till goda barn eller klumpar av kol, potatis eller byter till dåliga. Holländarna tog traditionen till New Amsterdam (nu New York City) i de amerikanska kolonierna, där han omvandlades till Santa Claus av den engelskspråkiga majoriteten. Hans legende om en vänlig gammal man förenades med gamla nordiska folket av en trollkarl som straffade stygga barn och belönade goda barn med presenter.Den resulterande bilden av jultomten i USA kristalliserade på 1800-talet, och han har sedan dess förblivit beskyddare för julklappsfesten. I Storbritannien ersattes han till stor del med fars jul.

  • St Nicholas
  • St Nicholas

traditioner

Urkänna den verkliga St. Nicholas, biskopen i Myra, från den gåva som ger jultomten

I delar av norra Europa, särskilt de låga länderna och vissa tyskspråkiga områden, har St. Nicholas Day varit kvar en tid då barn ges speciella kakor, godisar och gåvor. På många ställen lämnar barn brev till St. Nicholas och morötter eller gräs för hans åsna eller häst. På morgonen hittar de små presenter under sina kuddar eller i skorna, strumporna eller plattorna de har ställt åt honom. Apelsiner och chokladmynt är vanliga godbitar som representerar St. Nicholas legendariska räddning av tre fattiga flickor genom att betala sina giftermål med guld. Candy canes, som har formen av en biskop crosier, ges också.

Det antas att under århundradena legendariska St. Nicholas slogs samman med liknande kulturella och religiösa figurer. Betydande bland dessa var den hedniska Knecht Ruprecht och den romerska figuren av Befana, samt Kristusbarnet (Christkind eller Kris Kringle). Ett antal länder har traditioner där en ondskapsfull karaktär följer St. Nicholas. I Frankrike sägs Père Fouettard, som legenden håller, försökte laga tre pojkar i en fat saltlake, att piska stygga barn eller ge dem kol. I Tyskland tjänar Knecht Ruprecht som St Nicholas's tjänare och ger barn som inte känner till deras böner pinnar, stenar eller kol. Den skrämmande djävullika Krampus är vanlig i många centrala europeiska län och bär kedjor, klockor och ibland en stor korg som kan hota stygga barn.

St Nicholas Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Amy Tikkanen, korrigeringschef.

Relaterade Artiklar