Sankt Patriks dag

Saint Patrick's Day , festdag (17 mars) av St. Patrick, Irlands skyddshelgon. Han föddes i Romerska Storbritannien i slutet av 400-talet och kidnappades vid 16 års ålder och fördes till Irland som slav. Han flydde men återvände omkring 432 för att konvertera irländarna till kristendomen. Vid tiden för hans död den 17 mars 461 hade han inrättat kloster, kyrkor och skolor. Många legender växte upp runt honom - till exempel att han drev ormarna ut ur Irland och använde räcket för att förklara treenigheten. Irland kom för att fira sin dag med gudstjänster och högtider.

Barn på Saint Patrick's Day ståtar i Dublin, Irland.

Det var emigranter, särskilt till Förenta staterna, som förvandlade St. Patrick's Day till en till stor del sekulär helgdag med glädje och firande av irländska saker. Städer med stort antal irländska invandrare, som ofta utövade politisk makt, arrangerade de mest omfattande firandet, som omfattade detaljerade parader. Boston höll sin första St. Patrick's Day-parad i 1737, följt av New York City 1762. Sedan 1962 har Chicago färgat sin flodgrön för att markera semestern. (Även om blå var färgen som traditionellt förknippas med St. Patrick, är grönt nu vanligtvis förbundet med dagen.) Irländska och icke-irländska deltar vanligtvis i "bärandet av det gröna" - som sporterar en grön kläder eller en shamrock, den irländska nationella växten, i kapellet. Corned beef och kål förknippas med semestern,och till och med öl färgas ibland grönt för att fira dagen. Även om vissa av dessa metoder så småningom antogs av irländarna själva, gjorde de det till stor del till förmån för turister.

Barn i irländska kostymer spelar inspelare medan de marscherar i New York Citys St. Patrick's Day-parad. Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Adam Augustyn, chef för redaktör, referensinnehåll.

Relaterade Artiklar