Astronaut

Tänk på hur mycket fysisk och pedagogisk träning som krävs för att bli astronaut

Astronaut , beteckning, härrörande från de grekiska orden för "stjärna" och "sjöman", vanligtvis tillämpad på en person som har flytt i det yttre rymden. Mer specifikt avser ”astronaut” de från USA, Kanada, Europa och Japan som reser ut i rymden. De sovjetiska och senare ryska individerna som reser ut i rymden är kända som kosmonauter (från de grekiska orden ”universum” och ”sjöman”). Kina utser sina rymdresande taikonauter (från det kinesiska ordet ”rymd” och det grekiska ordet ”sjöman”).

Robert Gibson och Vladimir Dezhurov

Historia och höjdpunkter

Från 2020 hade 562 individer från 41 länder gått i omloppsbana; 498 av dessa rymdflygare var män och 64 kvinnor. Den längsta tiden tillbringad i rymden på ett uppdrag är de 438 dagarna tillbringade ombord på den ryska rymdstationen Mir av kosmonaut Valery Polyakov 1994–95. Den längsta individuella kumulativa tiden är de 878 dagarna som kosmonaut Gennady Padalka tillbringade på ett uppdrag till Mir och fyra uppdrag till den internationella rymdstationen. Två amerikanska astronauter, Franklin Chang-Díaz och Jerry Ross, gjorde sju rymdflygningar, mest av varje enskild individ. Den yngsta personen som gick ut i rymden var Gherman Titov, som var 25 år när han flög på Vostok 2-uppdraget 1962. Den äldsta astronauten var John Glenn, som var 77 år när han flög på rymdfärjan 1998.

Pavel Popovich på Vostok 4

21 rymdflygplan - fyra ryska kosmonauter och 17 amerikanska astronauter - har dött under rymdflygaktiviteter. I januari 1967 omkom en man på tre personer under ett markprov av det första Apollo-rymdskeppet; i april 1967 och juni 1971 dog först en och sedan tre kosmonauter under återinträde av deras Soyuz-fordon; i januari 1986 dog en hel besättning av sju medlemmar när den amerikanska rymdfärjan Challenger exploderade strax efter lanseringen; och i februari 2003 försvann sju astronauter ytterligare när pendelbussen Columbia bröt upp vid återinträde.

De första sju amerikanska astronauterna valdes till Project Mercury i april 1959. De valdes ut från cirka 500 kandidater, alla medlemmar av den amerikanska militären. Varje kandidat var skyldig att ha erfarenhet som pilot för högpresterande jetflygplan och, på grund av de trånga förhållandena inuti Mercury-rymdskeppet, att vara högst 180 cm höga och väga högst 180 kilo ( 82 kg). Dessa astronauter var US Air Force Captain L. Gordon Cooper, Jr., Virgil ("Gus") Grissom, och Donald ("Deke") Slayton; Marinlöjtnant John H. Glenn, Jr .; och marinlöjtnant M. Scott Carpenter och löjtnantkommandanter Walter M. Schirra, Jr. och Alan B. Shepard, Jr. Den 5 maj 1961 gjorde Alan Shepard en kort suborbitalflyg och blev den första amerikanska astronauten som gick ut i rymden.John Glenn blev den första amerikanen i omloppsbana med sin 20 februari 1962 tre-bana flygning.

John Glenn går in i Friendship 7

Sovjetunionen valde ut 20 flygvapenpiloter från 102 kandidater till kosmonaututbildning i februari 1960. Dessa individer var också tvungna att uppfylla restriktionerna för höjd (170 cm, eller 5 fot 7 tum) och vikt (70 kg, eller 154 pund) på grund av liten storlek på det sovjetiska rymdskeppet Vostok. Dessa individers identitet hölls hemlig tills de faktiskt lanserades ut i rymden. De flesta av kosmonautkandidaterna var mellan 25 och 30 år gamla och hade därför inte den omfattande erfarenheten av testpilot från sina amerikanska motsvarigheter. En av dessa 20 unga män, Yuri Gagarin, blev den första människan i rymden med sin 12 april 1961 flygning med en bana.

Yuri Gagarin

1997 valdes Kina ut 12 militära testpiloter, alla män, för sin första grupp taikonautpraktikanter; den första av dessa som gick upp i rymden, Yang Liwei, gjorde en 14-bana flygning i oktober 2003 på Shenzhou 5.

I både USA och Sovjetunionen valdes ursprungligen inga kvinnor till rymdflygträning. 1962 valde Sovjetunionen fem kvinnor som kosmonautpraktikanter; en av dem, Valentina Tereshkova, gick in i bana i juni 1963 och blev den första kvinnan i rymden. USA valde inte ut kvinnor för astronaututbildning förrän 1978, och den första kvinnliga amerikanska astronauten, Sally Ride, lanserades ombord på rymdfärjan Challenger i juni 1983. Kina valde ut två kvinnor i sin andra grupp taikonautpraktikanter 2010, och Liu Yang på Shenzhou 9 först i juni 2012.

  • Valentina Tereshkova
  • Sally Ride

USA valde endast piloter som astronauter fram till 1965, då sex forskare med tekniska eller medicinska grader valdes för astronautträning. En av dem, geolog Harrison ("Jack") Schmitt, blev besättningsmedlem i Apollo 17, det sista Apollo-uppdraget till månen, i december 1972.

Relaterade Artiklar