Mitt utrymme

Myspace , socialt nätverkande webbplats som ägs av onlineannonsföretaget Specific Media och sångaren Justin Timberlake och med huvudkontor i Beverly Hills, Calif.

Myspace är en gratis, reklamstödd tjänst som gör det möjligt för användare att skapa webbprofilsidor med fotografier, uttrycka sina intressen och, viktigast av allt, länka till andras profiler. Webbplatsen kan användas för att hålla kontakt med vänner, "träffa" och bli vän med nya människor eller hitta potentiella romantiska partners. Medlemmar måste vara minst 13 år gamla och profilerna för medlemmar yngre än 16 kan inte ses av medlemmar som är äldre än 18 för att minska tillgången av potentiella sexuella rovdjur.

Tom Anderson och Chris DeWolfe, anställda i internetmarknadsföringsföretaget eUniverse (senare Intermix Media), skapade Myspace 2003. Det skilde sig snabbt från etablerade sociala nätverkssajter genom att låta - och faktiskt uppmuntra - musikalartister att använda webbplatsen för att marknadsföra sig själva , tjänar Myspace en höftcachet och gör den till en gynnad destination för ungdomar. Den utvecklade också ett rykte för racierprofiler och en mer rasistisk attityd än andra webbplatser. 2005 köpte Rupert Murdochs News Corporation Myspace och Intermix för 580 miljoner dollar, vilket tog Anderson och DeWolfe med.

Medan webbplatsens användarbas fortsatte att expandera snabbt, var vissa föräldrar, samhällsgrupper och statliga och lokala myndigheter oroliga för att unga tonåringar - bland vilka Myspace hade blivit allestädes närvarande - utsattes för potentiella sexuella rovdjur. År 2006 började företaget upptäcka och ta bort profiler av registrerade könsbrottslingar och samarbetade med Sentinel Tech Holdings Corp. för att utveckla den första nationella databasen över dömda könsbrottslingar. Vid sidan av sådana säkerhetsrelaterade innovationer, fortsatte Myspace en stadig utrullning av nya funktioner, inklusive en Myspace-skivbolag och partnerskap med andra tjänster, till exempel video-delningswebbplatsen YouTube.

Medlemskapet minskade kraftigt inför konkurrensen från den sociala nätverkssidan Facebook, och 2009 försökte Myspace omdirigera sig själv som främst en musikwebbplats. 2011 sålde News Corporation Myspace till Specific Media och Timberlake för cirka 35 miljoner dollar.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Adam Augustyn, chef för redaktör, referensinnehåll.

Relaterade Artiklar