FIFA World Cup 2014

Den 13 juli 2014 såg en publik på 74 738 åskådare på Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro och en global TV-publik på mer än 900 miljoner fans av fotbollsförbund (fotboll) Tyskland slog Argentina 1–0 i AET (efter extra tid, eller övertid) i den 20: e FIFA-VM-finalen. Två ersättare för Tyskland var inblandade i det minnesvärda målet i den 113: e minuten av spelet. André Schürrle drev ner vänsterlinjen, karriärade sig förbi två försvarare och levererade en korsboll till Mario Götze, som kontrollerade bollen på bröstet och volleyade vänsterfots bort från den argentinska målvakten Sergio Romero. Det var det 2 379: e målet i tävlingens historia, och Götze, som utsågs till Man of the Match, blev den första ersättningsspelaren som gjorde det vinnande målet i en final.Det var den fjärde VM-trofén för ett tyskt lag (Västtyskland vann 1954, 1974 och 1990) och den första sådana framgången för ett europeiskt lag som spelade i Amerika.

Tyskland vinner VM 2014

Även om det var en generellt besvikande finale till en enastående turnering, fanns det fortfarande stunder av drama under hela spelet. Argentina nöjde sig med att medge territorium med en disciplinerad försvarslinje och retirerande mittfält som tvingade de flitiga tyskarna till överfulla områden. Sydamerikanerna förlitade sig på snabbare pauser, med den upptagna Javier Mascherano som söker sin talisman, Lionel Messi, för att väva igenom ett mindre överbelastat motståndarförsvar. I den 20: e minuten var Gonzalo Higuaín tydlig men drog sin insats bred, med endast den tyska målvakten Manuel Neuer att slå. Dessutom fick Higuaín ett mål som inte tillåtits i den 29: e minuten, eftersom han hade gjort det när han var offside. Tyskland svarade, med Schürrle som tvingade Romero att skjuta bort sitt försök i den 37: e minuten. Sedan på halvan,Tysklands Benedikt Höwedes träffade den argentinska ramen med en huvud. Under den andra halvan, i den 47: e minuten, drog Messi ett skott utanför Neuer, men matchen förblev målfri i slutet av 90-plus minuter. På extra tid var den argentinska ersättaren Rodrigo Palacio svårt riktigt försedd med en lob över den framåtgående målvakten. I matchens dörande sekunder sprängde Messi över från en frispark efter att han tidigare missat med en nick. I finalen hade Argentina inte skjutit upp ett enda skott på målet, eftersom Tysklands fysiska närvaro, imponerande arbetshastighet och tålmodig, exakta genomgång visade sig vara avgörande. Messi, som praktiskt taget hade transporterat sitt lag under hela månadstävlingen, hade en tröst när han tilldelades Golden Ball som turneringsspelaren. Tysklands Thomas Müller blev tvåa,och Arjen Robben från Nederländerna blev tredje.

Gruppspel.

Gruppspel skapade en tidig chock när Nederländerna, i en omvändning av 2010-finalen, hämndes över Spanien med en omfattande seger på 5–1. Det var det tyngsta nederlaget som någonsin har drabbats av en kupol. Spaniens regering svepte slutligen bort eftersom holländarna, med mindre besittningstid, nöjde sig med att starta snabba kontringar för att förhindra det "tiki-taka" (korta) spanska spelet. Detta tillvägagångssätt gav ett prejudikat, och de flesta team antog en uppfriskande positiv inställning och använde flexibla formationer.

Alla 32 länder i turneringen gjorde minst ett mål, med bara Australien, Kamerun och Honduras som inte lyckades få en grupppoäng. Bosnien och Hercegovina, den enda posten utan tidigare finalerfaring, lyckades till och med en 3–1 seger mot Iran. Inget asiatiskt land gick vidare till 16-omgången, och endast 2 av Afrikas 5 anmälningar (Algeriet och Nigeria) kvalificerade sig. Trots att tre länder från Nord- och Centralamerika (Costa Rica, Mexiko och USA) nådde de sista 16 förlorade Europa 6 av sina 13-landskontingenter.

Förutom Spaniens fanns det andra för tidiga avgångar. Ryssland, England och Italien - med de tre högst betalda tränarna, respektive Fabio Capello, Roy Hodgson och Cesare Prandelli - lyckades inte alla nå utslaget. Portugal, trots årets världsspelare, Cristiano Ronaldo, var ännu en tidig olycka efter en förlust på 4–0 för Tyskland och en 11: e timme oavgjort med USA: s Algeriet och Grekland fortsatte till knockout-scenen för första gången.

I allmänhet dominerade Latinamerikanska länder öppningsfasen. Argentina och Colombia vann alla tre spelen; värdlandet Brasilien hade två segrar och en oavgjort; och både Chile och Uruguay slutade som löpare i sina respektive grupper. Den brusande Costa Rica säkerställde sin plats under de sista 16 när den lyckades med en mållös oavgjort mot hemåtbundna England. Endast Ecuador och Honduras eliminerades i gruppfasen. Trots denna överhöghet i New World spelade 45% av de 736 spelare som valts ut för turneringen inhemsk fotboll i Europa, medan Englands Premier League stod för 17%. Alla 23 uruguayaner var utländska baserade, och Bosnien och Hercegovina, Ghana och Elfenbenskusten hade vardera bara en spelare som inte spelade för en utländsk klubb. Ryssland hade ingen som spelade för en klubb utanför dess gränser,och Tysklands trupp listade 16 från sin egen Bundesliga.

Belgien och Nederländerna vann också sina tre gruppspel, där holländarna toppade poängen med 10 mål. Tyskland började med att besegra Portugal och delade fyra mål med ett målmedvetet Ghana. Frankrike tävlade till en ledning med fem mål mot Schweiz, som svarade sent med två strejker i en hög poängsumman på sju. Ett Clint Dempsey-mål för USA mot Ghana efter 29 sekunder var det femte snabbaste i VM-historien. Det amerikanska laget krävde en 2–1-seger och kvalificerade sig fullt ut efter oavgjort med Portugal och ett smalt nederlag mot Tyskland. Landslagets framgång uppmuntrade till ökad tv-täckning i USA

Knockout-rundor.

Brasilien, som fortfarande inte övertygande för många kritiker, hölls till en 1–1 oavgjort av Chile och var tvungen att tåla lotteriet i en straffspark för att få sina motståndare. Colombia hittade en ny hjälte i James Rodríquez, vinnare av Golden Boot som turneringens toppscorer, med sex mål. Hans första av två mot Uruguay i 16-omgången var en klassiker. Han dämpade bollen på bröstet, svängde och volleyade med vänster fot från 23 m. Andra anmärkningsvärda mål inkluderade Robin van Persies horisontella dykhuvuden från 14 m (15 m) för holländarna mot Spanien, Tim Cahills vänstervänta för Australien mot Nederländerna och brasilianska David Luiz fulminerande 30 m (33 m) frispark mot Colombia. Tysklands Müller, som tog Silver Boot, med totalt fem mål, gjorde ett hat trick mot Portugal,och Xherdan Shaqiri hade alla tre målen för schweizaren mot Honduras. Luis Suárez, Uruguayan vars två vältagna mål hade skickat England förpackning, förbjöds därefter alla fotbollsaktiviteter i fyra månader för att ha bitit en italiensk motståndare.

I en annan runda av 16-åtgärder gjorde en straffspark möjliggjort att Costa Rica hindrade Grekland. Ett kontroversiellt 90-minuters straff, efter att den ständigt aktiva Robben trodde av några att ha dykat (simulerat ett fall), drev Mexiko till en förlust på 2–1 när det medgav straffskottet bara två minuter efter att Wesley Sneijder gjorde för nederländerna . Det var tredje gången på fyra matcher som Nederländerna kom bakifrån för att vinna. Ett krigande Frankrike bar gradvis ner Nigeria, men Tyskland behövde extra tid för att utrota den plockiga Algeriet. Messi räddade Argentina i de döende ögonblicken av extra tid mot Schweiz och satte upp det enda målet, fastän schweizaren sedan träffade en målstolpe. USA, i ett gripande möte med Belgien, undergav sig 2–1 på övertid efter en imponerande prestation, med målvakt Tim Howard som drog av med rekord 16 räddningar.

Tyskland blev det första landet som nådde fyra på varandra följande semifinaler när laget besegrade Frankrike i en skrämmande affär. I en aggressiv all-sydamerikansk kollision med 54 foul tackling, slog Brasilien Colombia 2–1 men fick sin stjärnspelare, Neymar, att bära av banan med en sprick till sin tredje ryggraden. Argentina slog tidigt mot Belgien, vilket utgjorde ett litet hot som svar. Den holländska tränaren Louis van Gaal bytte smart målvakter före utsparken mot stoiska Costa Rica; Tim Krul räddade sedan två straffar för att möjliggöra för det ihållande Nederländerna att gå vidare.

En rekordmässig semifinalupplevelse dök upp när Tysklands kraftiga attack plogade genom ett poröst, ororganiserat brasilianskt försvar för att vinna 7–1, inklusive tre mål på 179 sekunder. Miroslav Klose blev den högsta VM-poängen, med 16 mål. Det var Brasiliens första tävlingshemma nederlag på 39 år och det värsta sedan det förlorade 6–0 till Uruguay i 1920 South American Championship. Den andra, mållösa semifinalen behövde övertid och en utspark innan Argentina kom segrande mot Nederländerna efter att holländarna inte kunde byta målvakter och Romero räddade två straffar. Nederländerna tog tredjeplatsen, då Brasilien vaklade igen i oordning och övergav tre mål.

Helhetsbedömning.

Före turneringen, som kostade uppskattningsvis 14 miljarder dollar, arrangerade brasilianare protester mot att vara värd för evenemanget i ett land som var lamslagen av skår av fattig fattigdom. (Till och med de lägsta biljettpriserna motsvarade ungefär den genomsnittliga lägsta veckolönen i Brasilien.) När tävlingen var på gång bad de 12 staderna emellertid i iögonfallande färgglada folkmassor som förblev i stort sett väl uppträdda och närvaron var i genomsnitt 53.592. Brasiliens förnedrande semifinalförlust ledde till vissa störningar i hela landet.

Innovationer på fältet inkluderade mållinjeteknologi, försvinnande rakskum som sprutades på planen för att förhindra spelare att komma in på frispark och tidsavbrott för kylning för spelare när temperaturen nådde 32 ° C (90 ° F). Vissa problem kvarstod, med tveksamma offsidebeslut och dykning av spelare. Det breda skönsmässigt tillåtet domarna - när det gäller sådana situationer som förseningar för kastningar och målvakterna som bär bollen utanför straffområdet - var utformade för att öka den faktiska speltiden, som ökade med cirka 3 minuter under 2010 till totalt 57,6 minuter per spel i genomsnitt. I slutändan fanns det fler mål än i 2010-turneringen (171, motsvarande 1998-rekordet) och färre varningar utfärdade (187 gula och 10 röda).

Jack Rollin är redaktör för Sky Sports Football Yearbook och Playfair Football Annual och författare till Soccer at War, 1939–45 .