St Stephen's Day

St Stephen's Day , även kallad Boxing Day , Wren Day , eller Constitution Day , en av två helgdagar som är allmänt observerade för att hedra två kristna helgon. I många länder minnes den 26 december livet för St Stephen, en kristen diakon i Jerusalem som var känd för sin tjänst för de fattiga och hans status som den första kristna martyren (han stenades till döds i annons 36). I Ungern observeras den 20 augusti till heder av kung Stephen av Ungern, som förenade landet under kristendomen i annons 1000 och kanoniserades 1083 för hans prestation.

St Stephen, målat glasfönster, 1800-talet; i St. Mary's Church, Bury St. Edmunds, Eng.

I Storbritannien och vissa Commonwealth-länder kallas semestern 26 december ofta Boxing Day, som tar sitt namn från praxis att ge små gåvor till hushållsarbetare på den dagen för deras arbete under hela året. I Irland kallas semestern ibland Wren Day, för i det förflutna skulle en skiftnyckel dödas och tas från dörr till dörr av barn som bad om pengar i utbyte mot en nyckelfjäder, som folk trodde gav lycka till. Traditionen med att gå hus till hus på Stefansdagen överlever i många länder, särskilt i Skandinavien, där dagen observeras genom att besöka vänner och gå på fester.

I Ungern firas den 20 augusti som Stefansdagen till minne av när helgens reliker - som hölls heliga av ungerska katoliker - överfördes till Buda (nu en del av Budapest). År 1949 tillkännagav landets kommunistregim en ny konstitution den dagen med avsikt att förvandla den kristentemiska semestern till en politiskt inspirerad en, som de döpte namn på Constitution Day. Efter den kommunistiska statens kollaps i Ungern firades dock semestern igen som Stefansdagen. En ritual innebär att man bär på ärendet som innehåller relikerna från Stefans höger hand i processioner över gatorna i Budapest. Fler moderna festligheter inkluderar fyrverkerier och parader.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Amy McKenna, Senior Editor.

Relaterade Artiklar