Spaniens flagga

Spaniens flagga

Många symboler som idag används av Spanien har ursprung som enligt tradition sträcker sig tillbaka i århundraden. Även om de inte är dokumenterade är myterna i samband med dessa symboler kraftfulla krafter för nationell stolthet. Till exempel antas leonsymbolen León ha använts av en romersk legion i annonsen från 1-talet, och guldskölden med fyra röda stänger i kungariket Aragon och det moderna Katalonien är associerat med en händelse från 900-talet där barnbarn av Karlsstjärnan hedrade räkningen av Barcelona för sin hjältemod.

Under Bourbon-dynastin på 1600- och 1700-talet var spanska flaggor i allmänhet vita och bära versioner av vapenskölden som inkluderade Pillars of Hercules med sitt motto som utropade "Plus ultra" ("Mer bortom") för att spegla upptäckterna från spanska upptäckts. Kung Charles III beslutade att Spanien skulle ha en flagga som tydligt kan skiljas från andra länder. Bland de förslag som lämnades till honom valde han ojämna horisontella ränder av röd-gul-röd med de nationella armarna på gula nära lyftan. Den introducerades 1785 och har sedan dess fortsatt att vara "kärnflaggan" i Spanien. (Det enda undantaget var den spanska republikens flagga 1931–39, som hade lika horisontella ränder av röd-gul-lila.) Medan grundflaggan har förblivit densamma,armarna har ändrats flera gånger för att återspegla politiska förhållanden.

Den enkla krönade skölden Castilla och León försvann från den spanska flaggan 1931; i stället lades ett utarbetat vapenskikt till flaggan 1938, under de tidiga dagarna av den fascistiska regimen av General Francisco Franco. Den inkluderade örn från St John och ok- och pilsymbolerna för Francos Falange-supportrar under parolen "Una, grande, libre" ("En, stor, fri"). Den grundläggande designen modifierades 1945 och 1977, men Francos död och den spanska demokratins återupplivning under kung Juan Carlos krävde en ny vapensköld. Den nuvarande designen är från 18 december 1981. De grundläggande sköldarna för de gamla spanska riken och pelarna i Hercules behålls, men en krona visas framträdande för att hedra monarkins roll i den moderna spanska staten.De röda och guldfärgerna är traditionella men har ingen officiell symbolisk tolkning.

Relaterade Artiklar