Mexikos flagga

Mexikos flagga

Kampen för mexikansk oberoende ägde rum under ett antal flaggor, men när det slutligen uppnåddes 1821 under den konservativa Iguala-planen, inrättades officiellt en trikolor av grön-vit-röd. Denna design kan ha påverkats av den franska Tricolor, men färgerna var distinkt mexikanska. Grönt symboliserar självständighet, vitt är för den romersk-katolska religionen, och rött är för förening - Igualas ”tre garantier”. Den politiska kompromissen gjorde det möjligt för Mexiko att frigöra sig från Spanien, medan den bevarade romersk-katolismens överhöghet och det sociala systemet där de privilegierade kreolerna styrde över de med blandad etnisk bakgrund och den indiska majoriteten.

Chichen Itza. Chichen Itza och skalens mur (Tzompantli). Förstörd forntida Maya-stad Chichen Itza ligger i sydöstra Mexiko. UNESCO: s världsarvslista. Quiz som utforskar Latinamerikansk historia För vem heter Bolivia?

Det centrala emblemet på trikolorn visar i grafisk form grundmyten om det antika Aztec imperiet. Den scen som visas är den som de indiska grundarna av Tenochtitlán (nu Mexikos stad) förmodligen såg 1325, som mötte deras profetior om den förutbestämda platsen för deras huvudstad - nämligen en örn med en orm i näbben stående på en kaktus som växer ut av stenar mitt i vattnet. Olika konstnärliga återgivningar av denna scen har använts under åren av olika regimer för att symbolisera både mexikansk nationalitet och anslutning till förändrade politiska filosofier. Till exempel, från 1821 till 1823 och från 1864 till 1867, var Mexiko ett imperium och örnen på flaggan krönades. Den nuvarande versionen av armarna visar en krans av ek och lagrar bundna med ett band i de nationella grön-vit-röda färgerna.Denna version av flaggan gjordes officiell den 17 september 1968.

Relaterade Artiklar