Quinceañera

Quinceañera , (spanska: “15 år [feminin form]”) kallas också quinceaños eller kvitten años eller helt enkelt kvitten , firandet av en flickas 15-årsdag, som markerar hennes övergång från flickvän till kvinno; termen används också för berömmaren själv. Den Quinceañera är både en religiös och en social händelse som betonar vikten av familjen och samhället i livet av en ung kvinna. Det firas i Mexiko, Latinamerika och Karibien, liksom i Latino-samhällen i USA och på andra håll.

quinceañera

Firandet börjar med en massa som deltagit av flickan och hennes familj och föräldrar. Massan följs av en mottagning eller fest där vänner och släktingar är inbjudna. Mottagningen har mat, musik och dans, med flickan åtföljd av hennes "domstol" av damas ("hembiträden") och kammarehus ("kammare"). Symboliska handlingar kan omfatta presentation av en docka till en yngre syster, för att visa att berömaren ger upp sin barndom och placering av klackade skor på hennes fötter, för att indikera att hon är redo för kvinnlighet. Traditionellt danspartiet av kvitteninnehåller en koreograferad dans av vals-typ som är förberedd och betraktas som en av kvällens huvudevenemang. Rostat bröd erbjuds ofta, och ibland är också skärning av en fin kaka inblandad. Firandet är i allmänhet lika utarbetat som familjens medel tillåter. Även om kvitten iakttagde ursprungligen att flickan var förberedd för äktenskap, är den moderna firandet mer sannolikt att börja med formell datering. Vissa flickor väljer en utlandsresa snarare än en fest, och andra väljer nu att inte fira sin 15-årsdag på traditionellt sätt. Liksom många andra ritualer och ceremonier fortsätter quinceañeras att utvecklas.

Eftersom Aztec och Maya också hade sådana pass-sedvänghet, tros det att quinceañera kan ha sitt ursprung i blandningen av den spanska kulturen (inklusive romersk-katolisismen) med den från de inhemska folken som spanjorerna koloniserade.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Adam Augustyn, chef för redaktör, referensinnehåll.

Relaterade Artiklar