Mors dag

Mors dag , semester till heders för mödrar som firas i länder över hela världen. I sin moderna form uppstod semestern i USA, där den observeras den andra söndagen i maj. Många andra länder firar också semestern på detta datum, medan vissa markerar iakttagandet vid andra tider på året. Under medeltiden utvecklades sedvanen att låta de som flyttat bort besöka sina hemförsamlingar och deras mödrar på Laetare-söndagen, den fjärde söndag i fastan. Detta blev Mothering Sunday i Storbritannien, där det fortsatte in i modern tid, även om det till stor del har ersatts av Mother's Day.

Toppfrågor

När är mors dag?

Mors dag firas i USA den andra söndagen i maj.

Hur började Mors dag?

Anna Jarvis har sitt ursprung i mors dag när hon den 12 maj 1907 höll en minnesgudstjänst i sin avdödas moderkyrka i Grafton, West Virginia. Hennes mor hade organiserat kvinnogrupper för att främja vänskap och hälsa. Inom fem år observerade praktiskt taget varje stat dagen och 1914 gjorde USA: s president Woodrow Wilson det till en nationell helgdag.

Jarvis, som dog 1948, tillbringade de sista åren av sitt liv för att avskaffa semestern, som en protest mot dess kommersialisering.

Anna Jarvis från Philadelphia, vars mor hade organiserat kvinnogrupper för att främja vänskap och hälsa, har sitt ursprung i mors dag. Den 12 maj 1907 höll hon en minnesgudstjänst i sin sena mors kyrka i Grafton, West Virginia. Inom fem år observerade nästan varje stat dagen och 1914: s amerikanska pres. Woodrow Wilson gjorde det till en nationell helgdag. Även om Jarvis hade främjat bärandet av en vit nejlika som en hyllning till ens mamma, utvecklades den sedvanliga att bära en röd eller rosa nejlika för att representera en levande mor eller en vit nejlika för en avliden mamma. Med tiden utvidgades dagen till att omfatta andra, såsom mormor och moster, som spelade moderroller. Det som ursprungligen främst varit en hedersdag blev dock förknippat med att skicka kort och att ge gåvor, och,i protest mot kommersialiseringen tillbringade Jarvis de sista åren av sitt liv på att avskaffa den semester hon hade tagit i bruk.

Anna Jarvis

Festivaler som hedrar mödrar och modergudinnor går från antiken. Frygianerna höll en festival för Cybele, gudarnas stora moder, liksom grekerna för gudinnan Rhea. På samma sätt anpassade romarna praxis till sin egen panteon. Vissa länder har fortsatt att observera gamla festivaler; till exempel är Durga-puja, som hedrar gudinnan Durga, fortfarande en viktig festival i Indien.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Amy Tikkanen, korrigeringschef.

Relaterade Artiklar