Mat

Mat , ämne som huvudsakligen består av protein, kolhydrater, fett och andra näringsämnen som används i kroppen av en organisme för att upprätthålla tillväxt och vitala processer och för att tillhandahålla energi. Absorptionen och användningen av mat i kroppen är grundläggande för näring och underlättas av matsmältningen. Växter, som omvandlar solenergi till mat genom fotosyntes, är den primära matkällan. Djur som lever på växter fungerar ofta som matkällor för andra djur. För att lära dig mer om sekvensen för överföring av materia och energi i form av mat från organisme till organisme, se matkedjan.

matBlåbär (Vaccinium) i en skål. Fruktbär Quiz Tasty Taxonomy Bananer och kokosnötter finns i samma familj.

Jakt och insamling, trädgårdsodling, pastoralism och jordbruksutveckling är det primära sättet som människor har anpassat sig till sina miljöer för att föda sig själva. Mat har länge fungerat som en bärare av kultur i mänskliga samhällen och har varit en drivkraft för globalisering. Detta var särskilt fallet under de tidiga faserna av den europeiska handeln och kolonial expansion, när livsmedel som varm röd paprika, majs (majs) och sötpotatis spridda över hela Europa till Afrika och Asien.

#WTFact: Mat

Mat behandlas i ett antal artiklar. För närmare beskrivning av processerna för absorption och användning av mat, se näring. näring, människa; matsmältning; och matsmältningssystemet, människa. Information om metoder som används för att laga rå mat för matlagning, konsumtion eller förvaring, se matkonservering.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Kara Rogers, Senior Editor.

Relaterade Artiklar