Côte d'Ivoires flagga

Flaggan för Elfenbenskusten

I mitten av 1900-talet tjänade Félix Houphouët-Boigny, en afrikaner från den franska kolonien, då känd som Elfenbenskusten, i många år som medlem av nationalförsamlingen och därefter i Frankrikes regeringskabinett innan han blev president för sitt hemland. Han hade stor beundran för framstegen med den franska kulturen och hans land upprätthöll nära förbindelser med Frankrike. Således förkastade Elfenbenskusten de pan-afrikanska färgerna (grön, gul och röd) som många grannstater har valt för sina nationella flaggor.

Kenya. Kenyanska kvinnor i traditionella kläder. Kenya, östra AfrikaQuiz Exploring Africa: Fact or Fiction? Niger är ett mycket vått tropiskt land.

Folkomröstningen i den franska femte republiken 1958 gav kolonierna en möjlighet att bli autonoma, helt oberoende eller en del av Frankrike. Elfenbenskusten valde det första alternativet och utropade sig till en republik den 4 december 1958. Under Houphouët-Boignys ledning antog den sin nationella flagga den 3 december 1959, och ingen flaggändring ägde rum när fullständigt oberoende förvärvades den augusti 7, 1960. Valet av färger för denna flagga uttryckte den konservativa karaktären hos Houphouët-Boignys regering. De tre lika vertikala ränderna, som återspeglar den franska Tricolor, var orange, vit och grön. Deras positionering sades stå för unga människor i en nation som strävar efter nationell utveckling, medan de tre ränderna motsvarade orden i det nationella mottot (”Enhet, disciplin, arbete”).Färgernas symbolik sades vara en dynamisk nationell tillväxt (orange), fred som utvecklats genom alla medborgares renhet och enhet (vit) och hopp för framtiden (grönt). Inofficiellt kan de gröna hänvisa till de tjocka oskulda skogarna längs landets södra kust, medan orange kan vara associerad med savannerna i norr.

Relaterade Artiklar