Thanksgiving Day

Thanksgiving Day , årlig nationell helgdag i USA och Kanada för att fira skörden och andra välsignelser det senaste året. Amerikaner tror i allmänhet att deras tacksägelse är baserad på en skördefest 1621 som delades av de engelska kolonisterna (pilgrimer) från Plymouth och Wampanoag-folket. Den amerikanska semestern är särskilt rik på legenden och symbolik, och den traditionella priset på Thanksgiving måltid inkluderar vanligtvis kalkon, bröd fyllning, potatis, tranbär och pumpa paj. När det gäller fordonsresor är semestern ofta årets livligaste eftersom familjemedlemmar samlas med varandra.

Jean Leon Gerome Ferris: The First Thanksgiving Toppfrågor

Vad är Thanksgiving?

Thanksgiving är en årlig nationell helgdag i USA och Kanada som firar skörden och andra välsignelser det senaste året.

Hur började Thanksgiving?

Kolonister i New England och Kanada observerade regelbundet "tacksamhet", dagar med bön för sådana välsignelser som säkra resor, militära segrar eller rikliga skördar. Amerikanerna modellerar sin semester på en skördefest 1621 som delades mellan engelska kolonister och Wampanoag. Kanadensare spårar sin tidigaste tacksägelse till 1578 när en Martin Frobisher-ledd expedition firade säker passage.

Hur firas Thanksgiving?

I både Kanada och Amerika samlas familj och vänner för en fest på semestern. Traditionell biljettpris i Amerika inkluderar vanligtvis kalkon, tranbär och pumpa paj. Semestern flyttade bort från sina religiösa rötter över tid, vilket gjorde att invandrare med alla bakgrunder kan delta i en gemensam tradition.

Hur blev Thanksgiving en nationell helgdag?

Författaren Sarah Josepha Hale gjorde kampanj för en nationell tacksägelse i USA under 1800-talet och vann så småningom president Abraham Lincolns stöd 1863. Han och de efterföljande presidenterna utropade en nationell tacksägelsedag årligen fram till 1941 då kongressen gjorde Thanksgiving officiell. I Kanada inrättade parlamentet en nationell Thanksgiving Day 1879.

Hur bestäms Thanksgiving?

1941 utfärdade president Franklin D. Roosevelt en förklaring som utsåg den fjärde torsdagen i november som Thanksgiving Day i USA. Sedan 1957 har Thanksgiving Day firats i Kanada den andra måndag i oktober.

  • Upptäck varför amerikaner äter kalkon på Thanksgiving och vad pilgrimerna åt med Wampanoag-indianerna
  • tryptofan

Plymouths Thanksgiving började med att några kolonister gick ut "fowling", eventuellt för kalkoner, men mer troligt för det lättare bytet av gäss och ankor, eftersom de "på en dag dödade så mycket som ... tjänade företaget nästan en vecka." Därefter gjorde Wampanoag 90 eller så en överraskande uppträdande vid bosättningens grind, utan tvekan oroliga 50 eller så kolonisterna. I de närmaste dagarna socialiserades dock de två grupperna utan incident. Wampanoag bidrog med viltkött till högtiden, som inkluderade fågel och förmodligen fisk, ål, skaldjur, grytor, grönsaker och öl. Eftersom Plymouth hade få byggnader och tillverkade varor åt de flesta utomhus medan de satt på marken eller på fat med tallrikar i knäet. Män sköt vapen, sprang tävlingar och drack sprit och kämpade med att tala på trasig engelska och Wampanoag. Detta var en ganska oordning,men det förseglade ett fördrag mellan de två grupperna som varade fram till kung Filips krig (1675–76), där hundratals kolonister och tusentals indianer tappade livet.

New England-kolonisterna var vana att regelbundet fira ”tacksamhet”, dagar med bön som tackade Gud för välsignelser som militär seger eller slutet på en torka. Den amerikanska kontinentalkongressen tillkännagav till exempel en nationell tacksägelse efter antagandet av konstitutionen. Men efter 1798 lämnade den nya amerikanska kongressen Thanksgiving-deklarationer till staterna; vissa motsatte sig den nationella regeringens deltagande i en religiös uppföljning, sydländare var långsamma med att anta en New England-sed och andra gjorde brott mot dagens användning för att hålla partisantal och parader. En nationell Thanksgiving Day verkade mer som en blixtstång för kontroverser än en förenande kraft.

Thanksgiving Day blev inte en officiell helg förrän nordländer dominerade federala regeringen. Medan sektionsspänningar rådde i mitten av 1800-talet, kämpade redaktören för den populära tidskriften Godeys Lady's Book , Sarah Josepha Hale, för en nationell Thanksgiving Day för att främja enhet. Hon fick slutligen stöd av president Abraham Lincoln. Den 3 oktober 1863, under inbördeskriget, proklamerade Lincoln en nationell tacksägelsedag som skulle firas torsdag 26 november.

Semestern utropades varje år av varje president därefter, och det valda datumet, med få undantag, var den sista torsdagen i november. President Franklin D. Roosevelt försökte emellertid att förlänga julhandelssäsongen, som i allmänhet börjar med Thanksgiving-helgen, och att öka ekonomin genom att flytta datumet tillbaka en vecka, till den tredje veckan i november. Men inte alla stater efterkom, och efter en gemensam resolution av kongressen 1941 utfärdade Roosevelt en proklamation 1942 som utsåg den fjärde torsdagen i november (som inte alltid är den sista torsdagen) som Thanksgiving Day.

  • Thanksgiving middag; matlagning
  • Macy's Thanksgiving Day Parade

När landet blev mer urbant och familjemedlemmarna började bo längre från varandra, blev Thanksgiving en tid att samlas. Semestern flyttade bort från sina religiösa rötter för att låta invandrare med alla bakgrunder delta i en gemensam tradition. Thanksgiving Day-fotbollsspel, som började med Yale kontra Princeton 1876, gjorde det möjligt för fans att lägga lite roddighet till semestern. I slutet av 1800-talet blev parader av klädda avslöjare vanliga. 1920 arrangerade Gimbels varuhus i Philadelphia en parad på cirka 50 personer med jultomten bakom processionen. Sedan 1924 har den årliga Macy's parad i New York City fortsatt traditionen, med enorma ballonger sedan 1927. Helgen i samband med pilgrimer och indianer har kommit att symbolisera interkulturell fred, Amerikas möjlighet för nykomlingar,och hemlighet och familj.

Thanksgiving dagar i Kanada har också sitt ursprung i den koloniala perioden, som härrör från samma europeiska traditioner, i tacksamhet för säkra resor, fred och rikliga skördar. Den tidigaste firandet hölls 1578, då en expedition under ledning av Martin Frobisher höll en ceremoni i dagens Nunavut för att tacka för säkerheten i dess flottor. 1879 inrättade parlamentet en nationell tacksägelsedag den 6 november; datumet har varierat genom åren. Sedan 1957 har Thanksgiving Day firats i Kanada den andra måndag i oktober.

Relaterade Artiklar