Walpurgis natt

Walpurgis Night , en traditionell helgdag som firas den 30 april i norra Europa och Skandinavien. I Sverige inkluderar typiska semesteraktiviteter sjungande av traditionella vårens folklåtar och belysning av bål. I Tyskland firas semestern genom att klä sig i kostymer, spela pranks på människor och skapa höga ljud som är avsedda att hålla det onda i fjärden. Många hänger också välsignade kvistar av bladverk från hus och ladugårdar för att förhindra onda andar, eller de lämnar bitar av bröd spridda med smör och honung, kallad ankenschnitt , som erbjudanden för fantomhundar.

I Finland slås Walpurgis natt och majdag effektivt samman till en enda firande som vanligtvis kallas Vappu och som är bland landets viktigaste helgdagar. Ursprungligen firades Walpurgis Night av den finska överklassen. Sedan i slutet av 1800-talet tog studenterna (framför allt ingenjörsstudenter) sitt firande. Idag börjar merrymaking på kvällen den 30 april, ofta kompletterat med att dricka alkoholhaltiga drycker, särskilt mousserande vin. De karnevalliknande festligheterna fortsätter till nästa dag, ofta tar en familjedimension, när vänner och släktingar picknick i parker bland ballonger och konsumerar sima , en hemgjord lågalkohol (och ibland inte så lågalkohol) mjöd.

Ursprunget till semestern går tillbaka till hedniska firandet av fertilitetsriter och vårens kommande. Efter att norrmänniskan kristniserades kombinerades den hedniska firandet med legenden om St. Walburga, en engelskt född nunna som bodde på Heidenheim kloster i Tyskland och senare blev abbedissen där. Walburga tros ha botat sjukdomarna hos många lokala invånare. Walburga förknippas traditionellt med den 1 maj på grund av ett medeltida berättelse om att hon kanoniserades vid översättningen av hennes rester från deras begravningsplats till en kyrka cirka 870. Även om det är troligt att datumet för hennes kanonisering är rent sammanfallande till datumet för under de hedniska firandet av våren kunde människor fira båda händelserna under kyrklig lag utan rädsla för repressalier.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Jeff Wallenfeldt, chef, geografi och historia.

Relaterade Artiklar