Amerikas förenta staters flagga

Amerikas förenta staters flagga

Efter att den amerikanska revolutionen inleddes, hissades den första, inofficiella nationella flaggan - känd som kontinentalfärgerna (eller ibland som Grand Union Flag, Cambridge Flag, Somerville Flag eller Union Flag) på ett torn 76- fot (23 meter) frihetsstol vid Prospect Hill i Charlestown (nu i Somerville), Massachusetts, den 1 januari 1776; det höjdes på begäran av general George Washington, vars huvudkontor låg i närheten. Flaggan hade 13 horisontella ränder (förmodligen av rött och vitt eller rött, vitt och blått) och, i kantonen, den första versionen av British Union Flag (Union Jack). Som den kontinentala arméns flagga, flög den vid fort och på marinfartyg. En annan populär tidig flagga, den från 1765 Sons of Liberty, hade bara nio röda och vita ränder.Olika versioner av "Don't Tread on Me" -spjällslangflaggor uppträdde på många amerikanska koloniala banderoller från 1700-talet, inklusive flera som flögs av militära enheter under Revolutionen kriget. Den version som bars av Minutemen från Culpeper County, Virginia, till exempel, inkluderade inte bara klackarslangen och "Don't Tramp på mig" -motto utan också Virginia patriot Patrick Henrys berömda ord "Liberty or Death."

  • Grand Union Flag, 1 januari 1776 (British Union Flag and 13 stripes)
  • 1st Navy Jack, 1776 (Rattlesnake and 13 stripes).

Den första officiella nationella flaggan, formellt godkänd av den kontinentala kongressen den 14 juni 1777, var Stars and Stripes. Den första flaggupplösningen läste, i toto, “Löst, att USA: s flagga är tretton ränder, alternerande rött och vitt; att unionen ska vara tretton stjärnor, vita i ett blått fält som representerar en ny konstellation. ” Stjärnornas layout lämnades odefinierad och många mönster användes av flaggmakare. Flaggens formgivare - troligen kongressledamoten Francis Hopkinson, en undertecknare av självständighetsförklaringen från Philadelphia - kan ha haft en ring av stjärnor i åtanke för att symbolisera den nya konstellationen. Idag är det mönstret populärt känt som "Betsy Ross-flaggan", även om den brett cirkulerade historien att hon gjorde de första stjärnorna och ränderna och kom med ringmönstret är inte underbyggd.Rader av stjärnor (4-5-4 eller 3-2-3-2-3) var vanliga, men många andra variationer fanns också. De nya stjärnorna och ränderna utgör en del av de militära färgerna som bar den 11 september 1777, vid slaget vid Brandywine, kanske dess första sådana användning.

Amerikanska flaggan tillskrivs ofta Betsy Ross

Stjärnorna och ränderna förändrades den 1 maj 1795, då kongressen antog den andra flaggresolutionen, som föreskrev att nya stjärnor och ränder läggs till flaggan när nya stater antogs till unionen. De två första nya staterna var Vermont (1791) och Kentucky (1792). (En sådan flagga var den 1160 kvadratmeter stora "Spangled Banner", gjord av Mary Pickersgill, som Francis Scott Key såg på Fort McHenry i september 1814, vilket inspirerade honom att skriva den patriotiska dikten som senare levererade texterna till nationalsången.) 1818, efter att ytterligare fem stater hade antagits, antog kongressen den tredje och sista flaggresolutionen, vilket krävde att framöver antalet ränder skulle vara kvar 13, antalet stjärnor bör alltid matcha antal stater och varje ny stjärna bör läggas till den 4 juli efter en statens tillträde.Detta har varit systemet sedan dess. Sammantaget, från 1777 till 1960 (efter antagandet av Hawaii 1959) fanns det 27 versioner av flaggan - 25 som endast involverade förändringar i stjärnorna. En verkställande order undertecknad av pres. William Howard Taft den 29 oktober 1912 standardiserade för första gången proportioner och relativa storlekar på elementen i flaggan; 1934 standardiserades de exakta färgnyanserna.

  • Stars and Stripes flagga, 1 maj 1795 (15 stjärnor och 15 stripes)
  • Stars and Stripes flagga, 4 juli 1818 (20 stjärnor och 13 stripes)
  • Stars and Stripes flagga, 4 juli 1912 (48 stjärnor och 13 stripes)

Det finns ingen officiell tilldelning av betydelse eller symbolik till flaggens färger. Emellertid föreslog Charles Thomson, sekreterare för den kontinentala kongressen, när han beskrev USA: s föreslagna stora segel, följande symbolik: ”Vitt betecknar renhet och oskuld, röd, hårdhet och tapperhet, och blå ... betyder vaksamhet [sic], uthållighet [sic] & rättvisa. ” Som med många andra nationella flaggor har Stars and Stripes länge varit ett fokus för patriotisk känsla. Sedan 1892 har miljoner barn reciterat lojalitetslöften till flaggan i början av varje skoldag, och texterna till nationalsången handlar också om flaggan. Efter att USA: s högsta domstol beslutade 1989 att alla lagar om avskärmning av flaggor var konstitutionella,vissa veteraners och patriotiska grupper pressade lagstiftare att anta lagar eller en konstitutionell ändring som förbjuder flaggning avskärelse. En sådan lagstiftning har motsatts på grund av att den skulle kränka den konstitutionellt garanterade yttrandefriheten.

Under det amerikanska inbördeskriget började de konfedererade staterna att använda sin första flagga, stjärnorna och stängerna, den 5 mars 1861. Strax efter flög också den första konfedererade stridsflaggan. Utformningen av stjärnorna och barerna varierade under de följande två åren. Den 1 maj 1863 antog konfederationen sin första officiella nationella flagga, ofta kallad Stainless Banner. En modifiering av den designen antogs den 4 mars 1865, ungefär en månad före krigens slut. Under den senare delen av 1900-talet utmanade många grupper i söder praxis att flyga den konfedererade stridsflaggan på offentliga byggnader, inklusive några statliga huvudstäder. Förespråkare för traditionen hävdade att flaggan påminde om sydligt arv och krigstid, medan motståndare såg det som en symbol för rasism och slaveri, vilket inte var lämpligt för officiell visning.

  • 1: a förbundsflaggan, stjärnor och barer, 15 mars 1861
  • Confederate Battle Flag
  • Rostfritt banner

Relaterade Artiklar