IMDb

IMDb , i full Internetfilmdatabas , webbplats som ger information om miljoner filmer och TV-program samt deras rollister och besättningar. Namnet är en förkortning för Internet Movie Database. Som ett helägt dotterbolag till Amazon.com är IMDb baserat i Seattle, men Col Needhams, grundaren och VD: s kontor är kvar i Bristol, England, där webbplatsen grundades.

Needham, kol

Needham, en engelsk programvaruingenjör och filmbuff, började det som blev IMDb med en lista över alla filmer han hade sett sedan 1980. Det angivna grunddatum för IMDb är den 17 oktober 1990, då Needham publicerade sin programvara för filmlistan till en USENET gruppdiskussionsgrupp. Webbplatsen utökades samarbetsvilligt och blev en tidig migrant till World Wide Web. IMDb.com införlivades i januari 1996 och köptes av Amazon.com två år senare. Amazon, en online-bokhandlare som sedan var på väg att utöka sin produktlinje, avsåg att använda IMDb som plattform för försäljning av videoband och DVD-skivor. (På 2000-talet blev många filmer elektroniskt tillgängliga direkt från IMDb-webbplatsen via Amazon Video.) Men även efter att ha blivit Amazon-dotterbolag behöll IMDb sin identitet och betydande autonomi. Needham fortsatte som verkställande direktör.

IMDb-webbplatsen växte utöver sitt ursprungliga syfte att indexera krediter inom film- och TV-produktioner. En post för en film kan nu omfatta studior och andra företag som är förknippade med filmen, släppdatum i olika länder, censurera klassificeringar, box-office grosses, utmärkelser som vunnit och annan information. Posterna för artister, regissörer, författare och andra som är involverade i film- och TV-produktioner är också omfattande. Vissa poster inkluderar foton, videor och trailers för kommande attraktioner.

Det kostar ingen kostnad att söka på IMDb-webbplatsen. Användare som vill betygsätta eller granska filmer eller bidra med data måste registrera sig för ett IMDb-konto, men detta steg är också gratis. 2002 startade företaget IMDbPro som en avgiftsbaserad tjänst för branschfolk. IMDbPro har funktioner som gör det möjligt för skådespelare och andra arbetare att publicera sina CV och kontaktinformation, och producenter och andra chefer kan ge olika detaljer om sina produktioner. Under 2008 gjorde IMDb två viktiga förvärv. En var Box Office Mojo, en webbplats som grundades 1999 som analyserar Hollywood Box-office grosses i detalj. Den andra var Withoutabox, som grundades 2000 som ett elektroniskt gränssnitt mellan filmfestivaler på jakt efter filmer och filmskapare på jakt efter publiken. Liksom många andra webbplatser flyttade IMDb till mobila applikationer under 2000-talet.

Robert Lewis

Relaterade Artiklar