Indiens flagga

Indiens flagga.

I årtionden kämpade All-India Congress under ledning av Mohandas K. Gandhi för att samla miljoner brittiskt styrda folk i det indiska subkontinentet. Liksom liknande rörelser i andra länder kände den tidigt behovet av en distinkt symbol som skulle kunna representera dess nationalistiska mål. 1921 presenterade en student vid namn Pingali (eller Pinglay) Venkayya en flaggdesign till Gandhi som bestod av färgerna förknippade med de två huvudreligionerna, röda för hinduerna och gröna för muslimerna. I mitten av den horisontellt uppdelade flaggan föreslog Lala Hans Raj Sondhi tillägget av det traditionella spinnhjulet, som var förknippat med Gandhis korståg för att göra indierna självhjälpsamma genom att tillverka sina egna kläder från lokala fibrer.

Gandhi modifierade flaggan genom att lägga till en vit rand i centrum för de andra religiösa samhällena i Indien, vilket också gav en tydlig bakgrund för spinnhjulet. I maj 1923 vid Nagpur, under fredliga protester mot brittiskt styre, bar flaggan av tusentals människor, varav hundratals arresterades. Kongressflaggan blev förknippad med nationalitet för Indien, och den erkändes officiellt vid partiets årsmöte i augusti 1931. Samtidigt godkändes det nuvarande arrangemanget av ränder och användningen av djup saffran istället för rött.

För att undvika de sekteriska föreningarna till det ursprungliga förslaget, kopplades nya attribut till saffran, vita och gröna ränder. De sades stå för respektive mod och uppoffring, fred och sanning och tro och ridderlighet. Under andra världskriget använde Subhas Chandra Bose denna flagga (utan det roterande hjulet) i territorier som hans japansk-hjälpte armé hade fångat.

Efter kriget gick Storbritannien med på att överväga frihet för Indien, även om landet var uppdelat och ett muslimskt dominerat Pakistan fick separat stat. Den 22 juli 1947 hejades den indiska nationella flaggan officiellt. Dess ränder förblev samma saffran-vitgrön, men det roterande hjulet ersattes av en blå chakra - Dharma Chakra (”Wheel of the Law”). Dharma-chakraet, som förknippades med kejsaren Ashoka under 300-talet f.Kr., dök upp på pelare som uppfördes i hela Mauryan imperium under det första allvarliga försöket att förena hela Indien under en enda regering. 1947-flaggan fortsätter att användas av Indien, även om specialversioner har utvecklats för fartyg som är registrerade i landet.

Relaterade Artiklar