Halloween

Halloween

Halloween , sammandragning av All Hallows 'Eve , en helg observerad den 31 oktober, kvällen före All Saints' (eller All Hallows ') dag. Firandet markerar dagen före All Saints västra kristna högtid och initierar säsongen Allhallowtide, som pågår tre dagar och avslutas med All Souls 'Day. I stora delar av Europa och större delen av Nordamerika är iakttagandet av Halloween till stor del icke-religiös.

HalloweenBarn klädda i halloween kostymer och masker. Grupp av trick eller behandlare som står på steg i deras Halloween-dräkter. Semester Quiz Halloween Halloween spårar sitt ursprung till denna hedniska festival:

Halloween hade sitt ursprung i festivalen Samhain bland kelterna i antika Storbritannien och Irland. På dagen motsvarande 1 november på samtida kalendrar tros det nya året börja. Det datumet betraktades som början av vinterperioden, det datum då besättningarna återlämnades från betesmarken och landtjänsterna förnyades. Under Samhain-festivalen troddes själarna för de som hade dött att återvända för att besöka sina hem, och de som dog under året tros resa till den andra världen. Människor satte bålar på kullarna för att tända sina eldar för vintern och för att skrämma bort onda andar, och de hade ibland masker och andra förklädnader för att undvika att känna igen de spöken som tros vara närvarande. Det var på sådana sätt varelser som häxor, hobgoblins, älvor,och demoner blev förknippade med dagen. Perioden ansågs också vara gynnsam för spådom i frågor som äktenskap, hälsa och död. När romarna erövrade kelterna under det 1: a århundradet ce, tillfogade de sina egna festivaler av Feralia, till minne av de döds bortgång och av Pomona, skördens gudinna.

Halloween

På sjunde århundradet införde påven Boniface IV All Saints 'Day, ursprungligen den 13 maj, och under det följande århundradet, kanske i ett försök att ersätta den hedniska semestern med en kristen uppföljning, flyttades den till 1 november. Kvällen före alla Helgens dag blev en helig eller helgad kväll och därmed Halloween. I slutet av medeltiden hade de sekulära och de heliga dagarna gått samman. Reformationen slutade i huvudsak den religiösa semestern bland protestanter, även om i Storbritannien särskilt Halloween fortsatte att firas som en sekulär helgdag. Tillsammans med andra festligheter var firandet av Halloween till stor del förbjudet bland de tidiga amerikanska kolonisterna, även om på 1800-talet utvecklades det festivaler som markerade skörden och införlivade element i Halloween. När ett stort antal invandrare, inklusive irländarna,åkte till USA med början i mitten av 1800-talet, de tog sina Halloween-tullar med sig, och på 1900-talet blev Halloween en av de viktigaste amerikanska helgdagarna, särskilt bland barn.

Lär dig hur pumpsnideri blev en Halloween-tradition smidd av keltiska och romersk-katolska rötter

Som en sekulär semester har Halloween kommit att förknippas med ett antal aktiviteter. En är praxis att dra vanligtvis ofarliga prankar. Kändisar bär masker och kostymer för fester och för trick-or-behandling, som tros ha härstammat från den brittiska praxisen att låta de fattiga tigga efter mat, kallad ”soul cakes”. Trick-eller-behandlare går från hus till hus med hotet att de kommer att dra ett trick om de inte får en behandling, vanligtvis godis. Halloween-fester inkluderar ofta spel som bobbing för äpplen, kanske härrörande från den romerska firandet av Pomona. Tillsammans med skelett och svarta katter har semestern integrerat skrämmande varelser som spöken, häxor och vampyrer i firandet. En annan symbol är jack-o'-lykta, en ihålig pumpa, ursprungligen en rovor, huggen i ett demoniskt ansikte och tänd med ett ljus inuti.Sedan mitten av 1900-talet har FN: s barnfond (UNICEF) försökt göra insamlingen av pengar för sina program till en del av Halloween.

Se även den klassiska artikeln om Halloween, som dök upp i den 13: e upplagan av.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Amy Tikkanen, korrigeringschef.

Relaterade Artiklar