Youtube

YouTube , webbplats för delning av videor. Det registrerades den 14 februari 2005 av Steve Chen, Chad Hurley och Jawed Karim, tre tidigare anställda i det amerikanska e-handelsföretaget PayPal. De hade idén att vanliga människor skulle njuta av att dela sina "hemmavideor". Företaget har sitt huvudkontor i San Bruno, Kalifornien.

Steve Chen och Chad HurleyFredspalatset (Vredespaleis) i Haag, Nederländerna. Internationella domstolen (FN: s rättsliga organ), Haag Academy of International Law, Peace Palace Library, Andrew Carnegie hjälper till att betala förQuiz världsorganisationer: fakta eller fiktion? Kommunistländer får inte gå med i FN.

Strax efter att webbplatsen öppnades på en begränsad ("beta") grund i maj 2005 lockade den cirka 30 000 besökare per dag. När YouTube officiellt lanserades den 15 december 2005 serverade det mer än två miljoner videovisningar varje dag. I januari 2006 hade antalet ökat till mer än 25 miljoner visningar. Antalet tillgängliga videor på platsen överträffade 25 miljoner i mars 2006, med mer än 20 000 nya videor laddas upp dagligen. Sommaren 2006 visade YouTube mer än 100 miljoner videor per dag, och antalet videor som laddades upp till webbplatsen visade inga tecken på att bromsa ner.

Den enorma tillväxten i trafiken på YouTube skapade sin egen uppsättning problem. Företaget måste kontinuerligt köpa mer datorutrustning och fler bredbandsanslutningar till Internet. Dessutom tvingades YouTube tilldela mer ekonomiska resurser för potentiell rättstvist, eftersom många medieföretag upptäckte att vissa av de videor som laddats upp till YouTube innehöll upphovsrättsskyddat material. Med begränsad framgång med att kommersialisera sin webbplats eller innehålla de växande kostnaderna började YouTube leta efter en köpare.

2005 lanserade det amerikanska sökmotorföretaget Google Inc. en videotjänst, Google Video, men det lyckades inte generera mycket trafik, och Google uppmanades att köpa YouTube för 1,65 miljarder dollar i lager i november 2006. I stället för att slå samman webbplatserna, Google fortsatte dock YouTubes verksamhet som tidigare. För att minska risken för upphovsrättsintrång, har Google förhandlat fram avtal med ett antal underhållningsföretag som skulle tillåta upphovsrättsskyddat videomaterial att visas på YouTube och skulle ge YouTube-användare rätten att inkludera vissa upphovsrättsskyddade låtar i sina videor. Det enades också om att ta bort tiotusentals upphovsrättsskyddade videofiler från YouTube. I november 2008 träffade Google ett avtal med Metro-Goldwyn-Mayer, Inc. (MGM) om att visa några av studionens filmer och tv-program i full längd,sändningarna är gratis att titta på, med annonser som körs tillsammans med programmen.

William L. Hosch

Relaterade Artiklar