St. Lucia's Day

St. Lucia's Day , ljusfestivalen som firas i Sverige, Norge och de svensktalande områdena i Finland den 13 december för att hedra St. Lucia (St. Lucy). En av de tidigaste kristna martyrerna, St. Lucia dödades av romarna 304 ce på grund av hennes religiösa tro.

St. Lucia's Day

I skandinaviska länder väljer varje stad sin egen St. Lucia. Festivalen börjar med en procession ledd av St. Lucia-designee, som följs av unga flickor klädda i vitt och bär upplysta kransar på huvudet och pojkar klädda i vit pyjamasliknande kostym som sjunger traditionella låtar. Festivalen markerar början av julsäsongen i Skandinavien, och den är tänkt att ge hopp och ljus under den mörkaste tiden på året. Skolorna stängs vanligtvis på middagstid på festivaldagen så att familjer kan förbereda sig för semestern. Familjer observerar St. Lucias dag i sina hem genom att ha en av sina döttrar (traditionellt den äldsta) klä sig i vitt och serverar kaffe och bakverk, såsom saffranbröd ( lussekatter) och ingefärakex, till de andra familjemedlemmarna. Dessa traditionella livsmedel ges också till besökare under dagen.

  • St. Lucia's Day
  • St. Lucia's Day: lussekatter

Under tidigare århundraden firade nordmannen vintersolståndet med stora bålar som var avsedda att skrämma bort onda andar och förändra solens gång. Efter att ha konverterat till kristendomen någon gång omkring 1000, införlivade norrmannen legenden om St. Lucia i deras firande. Den moderna ljusfestivalen kombinerar delar av både hedniska och kristna traditioner.

Denna artikel har senast reviderats och uppdaterats av Melissa Petruzzello, assistentredaktör.

Relaterade Artiklar